Goede vastgoedbeheer software hoeft niet duur te zijn  

Goedkoop vastgoedbeheer

Bijna een jaar geleden stapte Peter Broer over van commercieel vastgoedbeheer naar maatschappelijk vastgoedbeheer. Een verandering die bij hem tot verassende inzichten heeft geleid en die kansen bieden voor zijn nieuwe werkgever Metafoor Vastgoed en Software. Maar ook voor beheerders in de private vastgoedsector. 

“Bij MAC3PARK, mijn vorige werkgever, heb ik in twaalf jaar tijd de vastgoedportefeuille zien groeien van één bedrijfsverzamelgebouw van 5.000 m² aan de Bronsweg in Lelystad tot een totale omvang van meer dan 150.000 m² kantoor- en bedrijfsruimte in 2015”, zegt Broer, nu senior vastgoedadviseur bij Metafoor Vastgoed en Software in Lelystad. 

Inmiddels is MAC3PARK de grootste verhuurder van commercieel vastgoed in Flevoland en kreeg het bedrijf medio 2016 landelijke bekendheid door de sponsoring van het PEC Zwolle stadion. 

“Het bezit en de resultaten zijn bij MAC3PARK altijd goed in beeld geweest. De prestatie van de portefeuille werd getoetst aan vastgestelde prestatie indicatoren. Maar het maken van de rapportages die de prestatie indicatoren in beeld brengen, daar ging maandelijks ontzettend veel tijd in zitten.” 

Kosten/baten verhouding

Uitgebreide beheersystemen kunnen een oplossing zijn. Maar de kosten voor aanschaf en het onderhoud zijn voor kleine en middelgrote vastgoedbeheerders zodanig dat deze vaak niet opwegen tegen de baten. 

BRIXXonline, het vastgoedbeheersysteem van Metafoor, wordt volgens Broer al meer dan vijftien jaar gebruikt binnen gemeenten. Inmiddels is het al bij dertig Nederlandse gemeenten in zwang. In 2015 werd voor gemeenten VBSonline gelanceerd, met een nieuwe userinterface en extra functionaliteiten. 

Broer: “De exploitatie van maatschappelijk vastgoed mag dan een ander doel kennen dan de exploitatie van commercieel vastgoed, de administratieve processen rondom het beheer zijn grotendeels hetzelfde. Zo ontstond bij mij het idee om VBSonline als laagdrempelig en gebruiksvriendelijk beheersysteem geschikt te maken voor de private vastgoedsector. In samenwerking met een aantal zogenaamde ‘launching customers’ is VBSonline doorontwikkeld naar de specifieke wensen van de beheerder van commercieel vastgoed.” Zo ontstond BRIXXonline. 

Jori Baars, portefeuille manager bij Van Wilsum Vastgoedbeheer werkte mee aan de doorontwikkeling van BRIXXonline. Zijn motivatie kreeg Broer per mail gestuurd: “Mijn verhuuradministratie beheer ik met MS Office programma’s. Mogelijkheden te over, maar het kost veel tijd en de beveiligingsmogelijkheden zijn beperkt. De kosten voor de bestaande beheersystemen liegen er niet om. Dit is voor mij de reden geweest om mee te werken aan de ontwikkeling van VBSonline. Het is een overzichtelijk beheersysteem geworden dat mij heel veel tijd gaat besparen in mijn dagelijks beheer en waarmee ik met een druk op knop real time rapportages kan uitdraaien”. 

Enkele muisklikken

“In mijn jaren bij MAC3PARK had ik graag gewenst dat ik een systeem als BRIXXonline tot mijn beschikking had.” Werkzaamheden als factureren, indexeren en het samenvoegen van indexeringsbrieven en huurovereenkomsten is met VBSonline met enkele muisklikken te regelen. “En, hoe makkelijk is het als alle gegevens en documenten rondom de gebouwen, de huurders en de huurovereenkomsten vanuit één systeem toegankelijk zijn?”, werpt Broer op. “Mij zou het heel wat uren hebben bespaard. Het eerste doel dat ik mezelf stelde was dus om MAC3PARK met BRIXXonline te laten werken. Kortgeleden hebben mijn oud-collega’s de juiste keuze gemaakt: mijn vorige werkgever MAC3PARK heeft getekend voor de aanschaf van BRIXXonline is daarmee de eerste officiële klant / gebruiker in de private vastgoedmarkt.” 

Geen installatie op eigen device nodig

BRIXXonline is een cloud applicatie. Er is geen installatie op je eigen device nodig om het beheersysteem te kunnen gebruiken. Broer: “Dat heeft grote voordelen, want je kan altijd en overal bij je gegevens en de helpdesk van Metafoor kan je altijd bijstaan met support op afstand.” 

De uitdaging voor Broer is om de komende tijd BRIXXonline meer bekendheid te geven in de private vastgoed sector. “Maar de gebruikservaringen van onze launching costumers zijn veelbelovend”, zo sluit Broer af. 

Heb je belangstelling voor een vrijblijvend oriënterend gesprek over de voordelen van het gebruik van BRIXXonline, bel dan met Jurjen van Bunningen van BRIXXonline in Lelystad op 06-22169384. 

Bron: Vastgoedjournaal 

Door: Tim Kreijne
Delen:

Gerelateerde berichten