Huurindexatie ROZ-model aangepast voor kantoor- en winkelruimte

Huurindexatie kantoorruimtes kunnen vanaf nu op een andere manier worden aangepast

Huurindexatie doen voor bedrijfs- en winkelpanden? Vanuit de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) zijn de modelcontracten aangepast. Hierbij worden meer mogelijkheden toegevoegd voor huurindexatie. Dit betekent dat huurders en verhuurders meer onderhandelingsruimte gaan krijgen.

De aanpassingen in de modelcontracten van de ROZ zijn gedaan na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Er zijn nieuwe opties toegevoegd die invloed hebben op de wijze van huuraanpassing. Het gaat hierbij om de ROZ-modelhuurovereenkomsten voor 290- en 230a-bedrijfsruimtes.

Meer methodes huurindexatie

Traditioneel werd de huurindexatie sinds de jaren ’80 berekend aan de hand van de Consumentenprijsindex (CPI), waarbij aanpassingen in de huurprijs gebaseerd waren op inflatiecijfers. De markt heeft te maken gehad met onvoorspelbare cijfers. Om passendere alternatieve te bieden, zijn er nu nieuwe methodes bijgekomen. In contracten kan nu worden vastgelegd of het gebeurd via:

  • CPI, de methode die al wordt gebruikt;
  • dienstenprijsindex (DPI);
  • producentenprijsindex (PPI);
  • inputprijsindex nieuwbouwwoningen;
  • een vast percentage;
  • eigen afspraken of zelfs geen indexering.

Meer onderhandelingsruimte huurcontracten

Huurder en verhuurder krijgen hierdoor meer onderhandelingsruimte om deze huuraanpassingen te doen. In het contract kan nu een keuze worden gemaakt. Hierbij kunnen zij zelf kijken naar de rekenmethode die het best bij de situatie past.

Indexeren met BRIXXonline

Wanneer je de vastgoedbeheersoftware van BRIXXonline gebruikt, maak je al gebruik van huurindexatie op basis van CPI-cijfers of je eigen formule. Ook de nieuwe rekenmethodes voor het vaststellen van huurprijzen zijn nu beschikbaar in de software. Je kunt dus direct aan de slag. Wil je meer weten of heb je vragen?  Neem contact op met onze accountmanager Tim Kreijne of de helpdesk.

Klik hier voor het artikel op de website van De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ).

Door: Tim Kreijne
Delen:

Gerelateerde berichten